loading

Plan de management in ingrijirea paliativa la domiciliu

Medicina moderna, cuprinde in prezent pe langa latura preventiva, curativa, reparatorie si ingrijirea paliativa (I.P.). Acesta specialitate are ca scop ingrijirea activa si totala a pacientilor a caror boala nu mai raspunde la tratamentul curativ si sustinerea familiilor acestora.

Echipa Neuropain, echipa de excelenta cu peste 30 de ani de experienta in cure paliative si terapia durerii, ofera consultanta si tratamente pentru pacientii ce necesita internare in Clinica Privata Forest Center

Asociatiile mondiale, nationale si regionale, recomanda ca toti pacientii sa aiba dreptul la ingrijiri paliative, indiferent de sex, varsta, nationaliatate, religie, etc… Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.), Organizatia Natiunilor Unite (O.N.U.), Observatorul Drepturilor Omului (H.R.W.), Asociatia Internationala de Ingrijiri Paliative (E.A.P.C.), Alianta Internationala de Ingrijiri Paliative (W.P.C.A.), sustin acest drept la ingrijire. In Romania s-a format o retea de IP, cu asistare la domiciliu, in spatii cu paturi (Hospice, Spitale) si in ambulatoriu.

Normele de lucru sunt stabilite de Ministerul Sanatatii. Noua specialitate se ocupa de pacientii cu afectiuni diferite: cancer, boli-hepatice, psihice, osteo-articulare, neurologice, cardio-vasculare, H.LV., s.a… Recent O.M.S.-ul indica aplicarea IP si la alti pacienti in dificultate, unde se aplica terapii agresive, in afectiuni grave si disfunctii de organe. Scopul IP este de ameliorare a suferintelor fizice, psihice, sociale, materiale si spirituale, de a combate singuratatea si a atenua efectul negativ al diagnosticului si sfarsitului sumbru. Terapia se face cu echipe multidisciplinare care cuprind: medici, asistenti, infirmiere, clerici, psihologi la care se pot asocia familia si voluntari apropiati pacientului.

Paliativa La Domiciliu

In IP se urmareste in cea mai mare parte a cazurilor terapia durerii, care reprezinta cam 60% din simptome si tratamentul altor simptome ce pot sa apara. Se va asigura o alimentatie adecvata fiecarui caz, o igiena generala si locala permanenta si o consiliere psiho-socio-materiala. Se fac consulturi pentru evaluare si reevaluare permanete, monitorizarea functiilor vitale, la nevoie examene clinice, paraclinice si biochimice. In IP trebuie sa se asigure o buna supravietuire a pacientului si un confort crescut familiei, in caz de necesitate o consiliere si ajutor familiei pacientului. Specialisti in domeniu, spun ca defapt prin IP, trebuie urmarita cresterea nivelului calitatii vietii pacientului si familiei sale.

Serviciul nostru asigura asistenta de IP la domiciliu, complete 24/7 ,la pacientii adulti si varstnici, care necesita aceste servicii, din Bucuresti si localitatile limitrofe. Este bine ca familia interesata sa ne contacteze din timp, pentru a putea realize o profilaxie de tratament inainte de a ajunge pacientul intr-o stare grava. Echipa noastra este formata dintr-un medic specializat in IP, un asistent cu experienta in domeniu si o infirmiera. Pana la prima vizita la domiciliu este necesar sa ne trimiteti direct sau on-line, urmatoarele date:

  • starea actuala a pacientului, mobilitatea, nutritia, varsta, greutatea, inaltimea, traheostomie, sonda vezicala, alergii, hobby­uri, problemele medicale ale pacientului, diagnostic, complicatii, tratamente, analize, examene clinice si paraclinice, disfunctii de organe, consulturi, proteze, aparate implantate, sonde, s.a.;
  • persoana sau persoanele care se vor ocupa de pacient, din familie sau bone;
  • spatiul in care locuieste pacientul si posibilitatile de acces.

Dupa primirea acestor date, se stabileste cu pacientul si familia, un prim consult la domiciliu, pentru IP, realizarea planului de ingrijire, obligatiile angajatului si angajatorilor, semnarea contractului pe o perioada de timp care se poate modifica.

Programul de ingrijirea al pacientului

Dupa primul consult,  se va incepe imediat programul de ingrijire care cuprinde:

  • acompaniamentul relational: stabilirea increderii reciproce, confidentialitatea, empatie i n comunicare, informare corecta, etc.;
  • comunicarea: datelor reale legate de evolutia ingrijirii IP a pacientului si familiei, scorul de evaluare a calitatii vietii;
    evitarea diferentelor prin discutii amiabile;
  • supravegherea 24/7 a pacientului, mobilizarea la nevoie, igiena corporala (toaleta mucoaselor, clisme, etc.), fizioterapie la nevoie, monitorizarea functiilor vitale si corectarea tulburarilor functionale si umarirea aparaturii folosite pentru ingrijirea bolnavului (concentrator de oxigen, pompe de perfuzie, etc.);
  • nutritia si hidratarea pacientului pe cale naturala, sonde, alimentatie parenterala;
  • se va respecta etica medicala;
  • se va face evaluarea periodica a starii de satisfactie a pacientului;

Programul de tratament

Se indica un tratament complet cu medicatie farmacologica sau nefarmacologica pentru durere si alte simptome.

Tratamentul durerii acutei cronice se face dupa scara O.M.S. in 3 trepte, in functie de intensitatea durerii (durere usoara, medie si puternica), cu medicatie neopioida (paracetamol, antiinflamatorii nesteroide) in treapta 1 , cu opioide de putere medie pentru treapta 2 si opioide puternice pentru treapta 3.

Se asociaza medicatia coanalgezica (vasodilatatoare, antiepileptice, relaxante musculare, sedative, etc.) la cele 3 trepte:

  • terapia se incepe imediat dupa consultatie, la inceput prin administrare orala sau prin alte cai (S.C.,I.M.,I.V., periradiculara, bucala, intraseroasa), in bolusuri sau perfuzii continue cu pompe.
  • programul se reevalueaza la date fixe sau la nevoie;

Observatii:

  • echipa poate refuza unele indicatii facute de pacienti si familie, care nu corespund protocolului prezentat;
  • prin IP, nu se va urmari prelungirea sau scurtarea vietii pacientului, ci numai cresterea calitatii vietii pacientului si familiei;
  • in situatii de urgenta (infarcte, ocluzii, come, s.a.), se discuta cu familia daca se continua IP sub sedare pana la deces sau se transfera pacientul la un spital de urgent cu risc maxim.

 

Dr. SANDU LUCIAN
Medic primar A.T.I.
Specialist ingrijiri paliative

SUNA ACUM TRIMITE EMAIL